Hoppa till sidans innehåll

Information om skärpta lokala allmänna råd i Västernorrland

16 NOV 2020 13:09
Även Västernorrland har infört skärpta allmänna råd för att minimera smittspridningen av covid-19 som innebär att minska trängsel, onödiga resor och antalet kontakter mellan människor utanför det egna hushållet.
 • Uppdaterad: 24 NOV 2020 14:24

Stängning av Öbacka SportCenter förlängd
(uppdaterat 2020-12-11)

Beslut från kommunen idag att stängning av anläggningar och idrottshallar i Härnösands Kommun förlängs t.o.m. 10 januari 2021.

Under denna förlängda paus under julledigheten kan juniorer födda 2005 eller senare boka tid för att träna på egen hand, skicka mejl eller sms för bokningssystemet kommer fortsatt att vara stängt.

Med vänlig hälsning

Johan Nordin
Ordförande VåRö Tk
0725-646411
This is a mailto link

 

Verksamheten Pausad

Tennisvänner!

Även Västernorrland har infört skärpta allmänna råd för att minimera smittspridningen av covid-19 som innebär att minska trängsel, onödiga resor och antalet kontakter mellan människor utanför det egna hushållet. Beslutet gäller från 16 november till och med 13 december, men kan förlängas.

Med detta beslut får även VåRö Tennisklubb konsekvenser som vi hoppas att alla respekterar och efterföljer. Det innebär bl a att:

 • Vi pausar omedelbart all träning för deltagare i juniorgrupp och vuxenkurs födda 2004 eller tidigare.
 • Övig organiserad verksamhet som gruppspel herrar, damgrupp och abonnemang pausas.
 • Bokning av privat egen tid på bokatennis.nu pausad.
 • All juniorträning för deltagare födda 2005 eller senare fortsätter som vanligt.
  Mer info nedan.

För tillfället har vi i VåRö Tk inga kända konstaterade fall av covid-19 och vi önskar att fortsätta så. Om alla tar sitt ansvar och följer dom råd och restriktioner som finns så kommer vi förhoppningsvis snabbare fram till en mer normal vardag och möjliggör både träningar och tävlingar som vi är vana vid igen.

I mer detalj hur vi som förening, spelare och vårdnadshavare påverkas av detta så är det beskrivet nedan.

 

Ta hand om er!

 

Med vänlig hälsning

Johan Nordin
Ordförande VåRö Tk
This is a mailto link

 

Folkhälsomyndigheten 

Skärpta lokala allmänna råd i Västernorrlands län

Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och länsstyrelser i Västernorrlands län, fattat beslut om skärpta allmänna råd. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor.

Beslutet gäller till och med den 13 december 2020, men kan förlängas.

Antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i de båda länen har ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Fler patienter med covid-19 vårdas i slutenvården inklusive intensivvården. Därför krävs det nu extra åtgärder utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har därför, i samråd med bland annat smittskyddsläkarna, länsstyrelser och regionerna i länen, fattat beslut om att skärpta lokala allmänna råd ska gälla under en begränsad tid för att ytterligare bromsa utbrotten.

Från och med den 16 november uppmanas alla som vistas i Gävleborgs län och Västernorrlands län att:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

 • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till regionen från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m.

Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-gavleborgs--och-vasternorrlands-lan/

 

SvTF 

Skärpta lokala allmänna råd – det innebär det för tennisen

För att bromsa smittspridningen har Folkhälsomyndigheten beslutat att införa skärpta lokala allmänna råd i Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala, Örebro och Östergötlands län. Därtill har Region Blekinge och smittskyddsläkaren i Blekinge beslutat att införa regionala råd.

För information om hur länge besluten gäller i respektive län – se tennis.se.

De skärpta restriktionerna innebär följande för tennisens tävlings- och träningsverksamhet i Västernorrlands län:

Tävling:

 • Alla seriematcher i Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland skjuts upp. Seriematch som omfattar lag från län både med och utan skärpta råd får senareläggas. Respektive lag ansvarar för planeringen och SvTF/respektive region finns tillgängliga för stöd
 • Elitserien är undantaget punkten ovan
 • Klasser i pågående sanktionerade tävlingar som redan startat får spelas klart
 • Klasser i pågående sanktionerade tävlingar som inte startat får ställas in alt. skjutas upp
 • Alla sanktionerade tävlingar som inte startat ställs in alt. skjuts upp – kontakta respektive region för planering
 • Vintertouren kan spelas då den vänder sig till yrkesmässigt utövande spelare på elitnivå

Träning:

 • Träningar/mindre samlingar för spelare födda 2005 och senare kan genomföras
 • Träningar/mindre samlingar för spelare födda 2004 och tidigare bör undvikas
 • Träningar/mindre samlingar som vänder sig till yrkesmässigt utövande spelare på elitnivå kan genomföras
 • Träningar inom ramen för RIG/NIU hanteras av respektive skola

Träningsverksamhet i förening

Varje tennisklubb äger rätten att fatta sina egna beslut avseende träningsverksamheten. Klubbarnas beslut ska fattas mot bakgrunden av ansvaret att underlätta för den enskilde utövaren att kunna följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och lokala allmänna råd samt Svenska Tennisförbundets anvisningar för tävlingsverksamhet med anledning av covid-19-pandemin.Föreningar som ekonomiskt drabbas av de restriktionerna kommer att kunna söka stöd via RF:s kompensationsstöd.

Svenska Tennisförbundet uppmanar utövare och klubbar att ta sitt ansvar och göra kloka val för att minska risken för smittspridning.

Källa: https://www.tennis.se/information-om-coronavirus/

 

Hur påverkas vi i VåRö Tennisklubb av detta?

(Gäller mellan 2020-11-16 -- 2020-12-13)

 

 • Juniorträning för deltagare födda 2004 eller tidigare är pausad fram till 2020-12-13, men kan förlängas.

 • Vuxenkursträningar är pausad fram till 2020-12-13, men kan förlängas.

 • All organiserad verksamhet som gruppspel herrar, damgrupp och abonnemang är pausad fram till 2020-12-13, men kan förlängas.

 • Bokning av egen privat tid på bokatennis.nu är pausad fram till 2020-12-13, men kan förlängas.

 • Planerad tävling i december, Luciadubbeln, ställs in.

 • Resor och deltagande i alla typer av träningar, matcher och tävlingar i andra föreningar, både inom Västernorrland och mellan regioner skall undvikas.

 • Juniorträning för deltagare födda 2005 eller senare påverkas inte av detta beslut. Träning fortsätter som vanligt.

 • Max 1 vårdnadshavare hämtar och lämnar sitt/sina barn vid träning och även i möjligaste mån utanför hallen. Ingen vårdnadshavare får närvara på banan under träningen.

 • Publiktak på max åtta personer införs från den 24 november. Läktaren är därför avstängd för publik och åskådare. Gäller i fyra veckor men kan förlängas. På läktaren i tennishallen väntar endast dom barn och ungdomar som skall träna följande tid.

Detta gäller sedan tidigare

 

 • Byt om och duscha hemma.

 • Kom till hallen max 15 min innan spel.

 • Tvätta/Sprita händerna när du anländer till hallen.

 • Håll avstånd i hela hallen.

 • Stanna hemma vid minsta symtom.

 • Barn i hushåll som har bekräftad covid-19 smitta skall under 14 dagar träffa så få personer som möjligt och avstå från sin träning.

 • Om ett barn har varit i kontakt eller i närhet av någon utanför det egna hushållet som testats positiv skall du och ditt barn vara observant på eventuella symtom i 7 dagar efter tillfället då barnet kan ha utsatts för smitta. Under den tiden ska barnet träffa så få personer som möjligt och vara noggrann med att hålla avstånd till andra. Det innebär att de ska undvika att träffa vänner och hoppa över sina vanliga fritidsaktiviteter. Helst ska de bara träffa dem de bor med.

 

Förhållningsregler för personer i samma hushåll vid bekräftad covid-19
(Källa: Region Västernorrland)

Lämna prov och få provsvar om covid-19
(Källa: 1177 Vårdguiden Västernorrland)

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19
(Källa: Folkhälsomyndigheten)

Om du eller någon i familjen har blivit sjuk
(Källa: Folkhälsomyndigheten)

 

Med vänlig hälsning
Styrelsen VåRö Tennislubb

 

Källor för mer detaljerad information:

 

Skribent: Johan Nordin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Härnösands Racketklubb - Tennis
Johan Nordin, Rosenbäcksallén 8
87160 Härnösand

Besöksadress:
Öbacka SportCenter, Brännavägen 160
87162 Härnösand

Kontakt:
Tel: 0725646411
E-post: kontakt@harnosandsrk...

Se all info